pátek 18. října 2013

Předvolební zamyšlení

Další z mých děl na praktickou žurnalistiku :)

Ať už v hospodě u piva, o přestávce ve škole, o pauze v práci. Skoro pokaždé padne ta samá otázka. „A koho budeš volit Ty?“ Rozhodně odpovídám: „Svobodné.“ Konverzace se poté začne ubírat známým směrem. Co to je za stranu, jaký mají volební program, ale stále častěji se v mých „politických rozhovorech“ začala objevovat otázka. „Jakou v té straně mají osobnost?“
Opravdu nad námi mají české rádoby celebrity takovou moc, že se podle nich rozhodujeme, kdo si bude příští 4 roky hrát na politickém hřišti?
V prezidentských volbách se známé osobnosti hodně projevovaly a jejich hlas byl slyšet. Ale konfrontovaly svůj vlastní názor o jednotlivých kandidátech. 25. a 26. října bude však situace jiná. Celebrity volají po zvolení. Pan Stropnický nechce, aby se za nás naše děti styděly. Kdo ví, jaký názor na to má jeho „dítě“, které kandiduje za stranu Zelených? Nevím jak vy, ale já si stále Stropnického vybavím při vyšetřování  kauz z kriminálky Anděl a ne v poslanecké sněmovně.
Po minulých volbách řadu lidí zklamal Radek John. Spousta občanů ČR uvěřila známé tváři z televize. Poté mnozí z nich nevycházeli z údivu, jakými eskapádami a skandály si nejen pan John, ale celá jeho strana prošli.
Proč se lidé zaměřují na dílčí osobnosti strany, ale už je jim zatěžko si přečíst její volební program? Odborně se tomu říká racionální neznalost. Časové i jiné náklady na prostudování celého volebního programu jsou tak vysoké, že se lidé raději rozhodnou podle jednoho hesla nebo známé tváře. A na to politici hřeší. Proto bych tento rok doporučila vidět nejen známé tváře, ale především číst volební programy. Abychom po volbách svého hlasu nelitovali.


4 komentáře:

  1. taky jsem si toho poslední dobou začala všímat a máš pravdu, že podle známé tváře bude volit opravdu hodně lidí, což mě překvapuje po tom, co se stalo, právě s Johnem... přijde mi to docela povrchní volit podle známého obličeje, protože jako herci můžou být sebesympatičnější... ale jako lidi už takoví vůbec být nemusí..

    OdpovědětVymazat
  2. Podepisuji se ... včetně volby ;-) - snad pan Mach a spol něco změní ...

    OdpovědětVymazat
  3. Přiznám se, že tehdy, ač jsem tehdy volit nemohla a bylo mi asi 14let, Johnovi taky docela věřila, no dopadlo to jak to dopadlo. A volit nemůžu stále a jsem tak nějak ráda, že na mě to právo nepřipadá, protože jak jsem si tak pročítala volební kampaně a názory, nezaujal mě nikdo, komu bych byla ochotna ten hlas dát.

    OdpovědětVymazat
  4. Právě jsem dopsala svůj článek na blog a nezbývá mi než říct - souhlasím, souhlasím, souhlasím.... Nekonkretizovala bych to pouze na známé osobnosti, ale to, že spousta lidí je líná a nezajímá se, je i můj názor...

    OdpovědětVymazat