pondělí 30. prosince 2013

Jak jsem se naučila ovládat svůj metabolismus a jak se to pořád ještě učím

5. září jsem tady uveřejnila svůj přelomový článek. Trochu pichlavě a sarkasticky jsem okomentovala knihu Jillian Ovládněte svůj metabolismus. Slíbila jsem, že se za pár měsíců ozvu, jak se daří. Tak tady to je a myslím, že v tu nejlepší chvíli. Končí nám rok a proto se vyplatí bilancovat.
Stěžovala jsem si, že nezvládnu jídlo při škole. Ale zvládla jsem to. Sice moje taška nebyla plná sešitů, ale krabiček s jídlem a vždycky na mě každej čuměl, když jsem na stoleček rozbombila několik krabiček, ted jsem nevědělo co ve který je, začla jsem tahat ty prázdný krabičky, no komedie.

Mamku jsem sice nedonutila si knížku přečíst, ale poslouchá mě, diskutujeme, posíláme si odkazy na Peklo na talíři, začla nakupovat trochu jinak a když viděla první výsledky, nesmírně mě podporuje. Jednou z největších podpor bylo navýšení kapesného, takže si můžu kupovat lepší a kvalitnější jídlo. Jinak co se týče finanční stránky, chce to zkusit a zjistíte, že ono to potom tak draho nevyjde. Nejdražší je počáteční investice, ale pak vám ty věci vydrží dlouho. Vlastně ted až po 4 měsících mi začaly docházet různé oleje a vločky. Zjistila jsem, že mi nedělá problém jíst pravidelně, hodně jsem pila, jedla co nejvíc bio, začala číst složení na potravinách. Kámen úrazu nastal při pití alkoholu. Ano, chlastala jsem první ligu. Co teď s tím? Nikdo nechápal, proč holka, která se o půlnoci válela po zemi a druhej den ráno objímala mísu chce najednou vinný střik a stačí jí na celý večer? A druhý už nechce a žádá vodu? Ušetřené peníze z alkoholu jsem pak investovala do nového jídla a ten pocit? K nezaplacení. Za celé tři měsíce jsem se opila jednou a pak jsem si to tak vyčítala, že už never more. Čekala jsem, že mi budou chybět moje dobrůtky, ale našla jsem si nové. Za celé tři měsíce jsem neměla sušenku, tyčinku, atd. Jak krásně chutná jablko s bílým jogurtem a skořicí? Ještě před půl rokem bych nevěřila.

Můj život se změnil, ale nenutím ho měnit ostatní. Můj přítel, který nejí zeleninu atd. to se mnou měl těžké, zezačátku jsem mu pořád cpala "ale Jill si myslí", "tohle nejez, je v tom glukozovofruktozovy sirup". Teď už to neřeším, když tu colu chce, tak ať si ji dá, taky si někdy decku vypiju (a on zbytek lahve). A když jsem přestala moralizovat, zjistila jsem, že on udělal obrovské pokroky, začal trochu jíst zeleninu, cvičí taky. A je nám dobře. Nesmírně mě podporuje a je to fajn. Tady je ukázka toho, jak jsem ho nutila jíst salát, papriky (ano, on jedl papriku poprvé v životě), celozrnné pečivo, tvaroh. No a vlevo nahoře jsou odměny :D

Biem nepolíbený člověk se stal prostě někým jiným. A jsem na to hrdá. Jenže jídlem to jen začalo. Vůli ke cvičení jsem měla nulovou, občas jsem si zacvičila doma, ale brzy jsem to vzdávala. Pak jsem začala chodit na jumping a strašně mě to chytlo. Chodila jsem třeba třikrát týdně, ale pořád skuhrala, že nehubnu. Protože moje tepovka byla vysoko a dělala jsem jen  cardio? To mě vůbec nenapadlo. Až na začátku prosince jsem dala konečně na rady, že silové cvičení dopomůže k zhubnutí a poprosila mamku, jestli by mi k Vánocům koupila pernamentku do World Class (to vám ještě musím napsat spešl článek, vesničan ve fitness centru :D). Před Vánoci jsem se zvážila a ejhle, tři kila dole. Od nového roku se přihlašuju na proměnu do jedné super facebookové skupinky a jdu do toho naplno. Nebude to sice eňoňůňo, protože musím přerušit členství ve fitku (zkouškové trávím doma), ale pak už to zas bude tak, jak to má být. A do té doby se budu snažit sama doma. Kromě prvních kil jsem se důsledkem zdravé stravy zbavila výtoků, špatné pleti a ekzémů. To se už vyplatí!!!

K tomu všemu, co se teď kolem mě děje mě motivují dvě úžasné skupiny na facebooku a spousta ostatních blogerek :)
Skupina L.Training: https://www.facebook.com/groups/530660007007783/
Skupina okolo Jill: https://www.facebook.com/groups/585168858214253/
A nové cíle pro rok 2014? Jelikož jsem se zapojila do adventní výzvy na blogu Nikki, měla jsem je napsat v rámci výzvy, ale nějak se nezadařilo, takže teď. Pozdě, ale přeci.

Osobní cíle:
Dát oboje zkouškové
Přihlásit se, dostat se a odjet na Erasmus
Pokud to dovolí časové možnosti, odjet na letní školu
Najít si brigádu
Zvolit si téma diplomky
Víc poslouchat kamarádky

Healthy lifestyle cíle:
Zvládnout Body pump s 10 kg (ted dávám max. 5 kg)
Více experimentovat s potravinami
Začít víc běhat (nic nevydržím, jsem bábovka)
Víc cvičit HIIT
Váha začínajíci šestkou
Vyzkoušet TRX


6 komentářů:

  1. Milá Anett! Ouplně jsi mi tímto článkem vykouzlila úsměv na tváři a namotivovala do toho, abych se taky vytyčila cíle a pomalu k nim směřovala.
    Je úžasný, co vůle dokáže. Moc Ti držím palce v Tvém snažení a těším se na další podobný článek! (;

    OdpovědětVymazat
  2. Na knihu se taky chystám! :) Momentálně ji zabavila máma. :D A jinak... Začít víc běhat... no, nejsi sama, kdo je bábovkoidní. :D Já jsem totální loser. Dneska jsem chtěla jít na takovou procházku se psem na střídačku s během. Nooo, jako... začínám běhat a necelý tři kiláky jsem dala za půl hodiny. :D Tak kdo je pak bábovka. Moje kondička je nulová.

    OdpovědětVymazat
  3. jsi vážně dobrá, že jsi v tom tak vytrvala. Já bych měla asi největší problém s tím jídelníčkem. Nedokážu si představit, jak bych to skloubila s pracovní dobou... Letos jsem si řekla, že bych s tím svým stravováním taky měla začít něco dělat, tak jsem zvědavá, jak to spáchám a jestli mi to vydrží. Budu ti psát o rady :) Doufám a moc věřím, že ti to vydrží a budeš se sebou spokojená.

    OdpovědětVymazat
  4. Super clanek :) drz se !

    OdpovědětVymazat
  5. :P Gratuluju k takové skvělé změně životního stylu :P Našla jsem tvuj blog právě přes L.traing na FB :P jen tak dál!

    OdpovědětVymazat
  6. Četla jsem i předcházející článek a musím říct, že je to neuvěřitelná změna. Z původně hodně skepticiké slečny se slovem "nejde" na čele je tu najednou někdo, kdo chce :)
    Super článek!

    OdpovědětVymazat