pondělí 11. listopadu 2013

Kdo sestaví vládu?

Další z dílek na praktickou žurnalistiku, opět za nejlepší hodnocení, samochvála smrdí, ale což :D (psáno před minulý týden, takže situace už se nám trošku posunula)

Od předčasných voleb uběhly již 2 týdny. Ale kdo by si myslel, že vyhlášením výsledků vše skončilo, ten se hluboce mýlil. Lidé roztříštili svou důvěru napříč politickým spektrem a do poslanecké sněmovny se dostalo 7 stran. Kdo nakonec sestaví vládu? Představitelé ODS to jistě nebudou. Od voleb se jim nikdo neozval, mají konečně čas na nakupování, kurzy jógy nebo ranní běh. I Tomio Okamura, jemuž populistickému programu uvěřilo přes 7% voličů se s nikým nechce kamarádit a zatčení svého parťáka Víta Bárty nehodlá komentovat. O TOP09 ani vidu, ani slechu. Naposled snad, když rozzářený Karel hlásal do televize, že na výsledku nezáleží, hlavně že už mohl doplnit svou hladinku. Komunisté mají také problém, ne že oni by nechtěli se stranami vyjednávat, nikdo se nechce bavit s nimi.
A tak nám k sestavení vlády zbývají už jen 3 strany. KDU-ČSL, hnutí ANO a ČSSD. KDU-ČSL, které po 4 letech vstalo z mrtvých a na billboardech nás před volbami oslňovalo klidnou silou. Hnutí ANO podnikatele Andreje Babiše, který jako lídr 2. nejsilnější strany po volbách prohlásil, že on je nováček, neví jak věci funguji a vlastně ani netušil, jak se sestavuje vláda a ke značnému rozčarování médií poté odletěl do Francie. Kdo by si přeci po tom náročném rozdávání koblih nejel odpočinout, že?
Poslední hřebíček do rakve české politiky přitlouká vnitřně rozpolcená ČSSD, která seč volby vyhrála, jeví se jako nejlabilnější útvar na scéně. Komentáře hodící se do mateřské školky o tom, jak lhát se nemá a tenhle rozbil bábovičku tamtomu už unavily celou veřejnost a mnozí levicoví voliči se pár dní po volbách chytají za hlavu.
Jak tahle fraška v posledních týdnech připomínající spíše venezuelskou telenovelu než důstojný a seriózní boj, dopadne? Já se obávám předčasných jarních voleb. Karty by jistě byly rozdány jinak. Možná se pak bude nabízet jiná otázka než ta o sestavení vlády. Může si někdo, kdo už má tolik peněz, že mu moc v jeho vlastní firmě a v jednom z nejvlivnějších českých médií nestačí, koupit vlastně celý národ a rozhodovat o jeho osudu? Pro mě je odpověď prozaická: ANO.

1 komentář:

  1. :D Celý výsledek voleb je pro mě katastrofa a pokud budou další volby, s chutí půjdu. Nejradši bych je všechny propleskla. Já se k politice obvykle moc veřejně nevyjadřuji, protože všude ve svém okolí vidím přemlouvání, urážení a napadání těch, kteří si dovolí nesouhlasit s někým jiným a natož abyste někoho jinýho volili. Já vždycky myslela, že člověk má volit podle svého nejlepšího vědomí, svědomí a podle svého přesvědčení. Je očividné, že nám všem nejde o to samé. Je to normální a je to tak dobře.
    btw: Až do novýho roku nesmím k babičce. :D

    OdpovědětVymazat